Siirry sisältöön

Lisänimet

Lisänimityöt

Lisänimiä tehtäessä otamme aina mallin uuteen tekstiin kivessä jo olevista teksteistä. Yrityksemme pitkä kokemus on tuonut mukanaan eri tekniikoiden hallinnan; käsin tehtyihin teksteihin osaamme tehdä käsin myös uuden tiedon ja tietokoneella tehtyihin teemme uuden tiedon tietokoneella – aina samalla menetelmällä kuin edelliset.

Lisänimiä tehtäessä hautakivi noudetaan haudalta sovittuna aikana. Kiveen tehdään tekstien vaatima sabluuna, minkä jälkeen teksti hiekkapuhalletaan kiveen. Jos kyseessä on pronssiset kohokirjaimet tai metallilaatta, porataan ne ja liimataan paikoilleen. Tekstityksen jälkeen vanhat kirjaimet kunnostetaan, jos on tarvetta ja niin on sovittu. Lisäksi kivi pestään, jos on tarvetta ja niin on sovittu. Lopuksi kivi asennetaan takaisin paikoilleen ja aluskivi suoristetaan, jos siihen on tarvetta ja niin on sovittu.

Suurien kivien kohdalla saattaa olla, että teksti tehdään hautausmaalla. Pääosin kivet kuitenkin kuljetetaan pajalle kaiverrettavaksi, sillä hiekkapuhallus aiheuttaa pölyämistä, mitä hautausmaalla ei sallita. Teksti saadaan myös laadukkaammin tehdyksi, kun kivi tuodaan pajalle vakaisiin olosuhteisiin.

Muistolehdot

Toimitamme lisänimityöt Turussa Kärsämäen ja Maarian hautausmaiden muistolehtoihin. Näiden lisäksi hoidamme Katariinan hautausmaan muistolehdon nimityöt sekä Piikkiön muistolehdon nimilaatat. Lisäksi meiltä on mahdollista tilata nimilaatta myös Paraisten muistolehtoon.

 

Muutostyöt

Mitä on tehtävissä, jos kivestä loppuu tila? Ongelmaan on tarjolla useita eri ratkaisuja:

Tässä työssä kivi menee tehtaalle ja tekstipinta hiotaan kokonaan pois. Hionnan jälkeen tekstejä voidaan tiivistää ja kirjasinkokoa pienentää sekä mahdollisesti jättää joitain tietoja tai koristeita kivestä pois, jolloin kiveen saadaan mahtumaan enemmän. Joissakin tapauksissa kivi voidaan hionnan yhteydessä kääntää vaakamallisesta pystykiveksi, jolloin tekstejä saadaan usein mahtumaan enemmän. Myös kiven kääntö siten, että taustapuoli hiotaan ja otetaan uudeksi etupuoleksi ja vanhat tekstit jäävät taustalle muistoksi, on mahdollista.

Kiveen tehdään riittävän reilun kokoinen korotus, jotta siihen mahtuu uusi teksti tai pari. Tämän vaihtoehdon käyttö riippuu kyseisen hautapaikan kiven kokorajoista. Korotus tehdään yleensä pääkiven alle, mutta myös päälle on mahdollista tehdä korotus.

Kiveen voidaan kiinnittää metallilaatta nimitiedoilla. Näitä laattoja meillä on tarjolla laaja valikoima erikokoisia, -hintaisia, -materiaalista ja erilaisilla ominaisuuksilla. Metallilaattojen ominaisuuksiin kuuluu, että ne tummuvat patinoituessaan, jolloin luettavuus usein kärsii. Laatan materiaalista, ominaisuuksista ja olosuhteista riippuu, kuinka paljon ja kuinka nopeasti tummuminen vaikuttaa.

Hautakiven eteen tai osittain vierelle voidaan tehdä erillinen tyynykivi, joka asennetaan maahan tekstipinta ylöspäin hieman eteenpäin kaltevaan asentoon. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)

Hautakiven eteen tai osittain vierelle voidaan tehdä erillinen hautalaatta, joka yleensä asennetaan erilliselle metalliselle telineelle maahan. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)

Erilaisia ratkaisuja voidaan muodostaa tapauskohtaisesti ja mahdollisten hautausmaan sääntöjen salliessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jokin lyhtykokonaisuus tekstitettynä tai yhdistettynä laatan kanssa, pienet lisäkivet, kivipylväät, rautaristi teksteillä jne.