Siirry sisältöön

Hautakivi on muistomerkki, joka usein myös osoittaa ihmisen paikan menneiden sukupolvien ketjussa.

Lisänimet

Lisänimityöt

Lisänimiä tehtäessä otamme aina mallin uuteen tekstiin kivessä jo olevista teksteistä. Yrityksemme pitkä kokemus on tuonut mukanaan eri tekniikoiden hallinnan; tekstin tyyli ja fontti voidaan valita ja suunnitella tietokoneella, mutta voimme jäljitellä myös vanhojen kivien käsin kaiverrettuja fontteja. Näin kiven ja kaiverrusten tyyli voidaan pitää yhtenäisenä.

Lisänimiä tehtäessä hautakivi noudetaan haudalta sovittuna aikana. Kiveen tehdään tekstien vaatima sabluuna, minkä jälkeen teksti hiekkapuhalletaan kiveen. Jos kyseessä on pronssiset kohokirjaimet tai metallilaatta, porataan ne ja liimataan paikoilleen. Tekstityksen jälkeen vanhat kirjaimet kunnostetaan, kivi pestään ja asennetaan takaisin paikoilleen, minkä lisäksi aluskivi suoristetaan. Kunnostustyöt, pesu ja aluskiven suoristaminen tehdään vain, jos siihen on tarvetta ja niin on sovittu.

Suurien kivien kohdalla saattaa olla, että teksti tehdään hautausmaalla. Pääosin kivet kuitenkin kuljetetaan pajalle kaiverrettavaksi, sillä hiekkapuhallus aiheuttaa pölyämistä, mitä hautausmaalla ei sallita. Teksti saadaan myös tehtyä laadukkaammin, kun kivi tuodaan pajalle vakaisiin olosuhteisiin.

Lisänimityössä tärkeimmät pohdittavat asiat ovat:

  • Onko kivessä tarpeeksi tilaa lisättävälle nimelle?
  • Kuinka monta nimeä kiveen pitää jatkossa saada mahtumaan?
  • Kaipaako muistomerkki huoltoa: vanhojen tekstien kunto, pesu, onko kivi suorassa?
  • Halutaanko lisätä kiveen jotain uutta, esim. koristeita?

Muistolehdot

Toimitamme laatat yksinoikeudella Turun Maarian pienoismuistolehtoon, Paattisten muistolehtoon, Piikkiön muistolehtoon ja Kakskerran muistolehtoon. Toimitamme laattoja myös Paimion, ja Paraisten muistolehtoihin. Lisäksi toimitamme muistolaattoja Katariinan hautausmaan tuhkahautalehtoon.

Muutostyöt

Mitä on tehtävissä, jos kivestä loppuu tila? Ongelmaan on tarjolla useita eri ratkaisuja:

Tässä työssä kivi menee tehtaalle ja tekstipinta hiotaan kokonaan pois. Hionnan jälkeen tekstejä voidaan tiivistää ja kirjasinkokoa pienentää sekä mahdollisesti jättää joitain tietoja tai koristeita kivestä pois, jolloin kiveen saadaan mahtumaan enemmän. Joissakin tapauksissa kivi voidaan hionnan yhteydessä kääntää vaakamallisesta pystykiveksi, jolloin tekstejä saadaan usein mahtumaan enemmän. Myös kiven kääntö siten, että taustapuoli hiotaan ja otetaan uudeksi etupuoleksi ja vanhat tekstit jäävät taustalle muistoksi, on mahdollista.

Kiveen tehdään riittävän reilun kokoinen korotuspala, johon mahtuu uusi teksti tai pari. Tämän vaihtoehdon käyttö riippuu kyseisen hautapaikan kiven kokorajoista. Korotus tehdään yleensä pääkiven alle, mutta myös päälle on mahdollista tehdä korotus.

Nimitiedot voidaan lisätä hautakiveen myös metallilaatalla. Meillä on laaja valikoima erikokoisia ja -hintaisia laattoja, jotka on valmistettu eri metalleista ja erilaisilla ominaisuuksilla. Metallilaattojen ominaisuuksiin kuuluu, että ne tummuvat patinoituessaan, jolloin luettavuus usein kärsii. Laatan materiaalista, ominaisuuksista ja olosuhteista riippuu, kuinka paljon ja kuinka nopeasti tummuminen vaikuttaa.

Tyynykivi on hautakiven eteen tai osittain vierelle asetettava pienempi hautakivi, joka asennetaan maahan tekstipinta ylöspäin hieman eteenpäin kaltevaan asentoon. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)

Hautakiven eteen tai osittain vierelle voidaan tehdä erillinen hautalaatta, joka yleensä asennetaan erilliselle metalliselle telineelle maahan. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)

Erilaisia ratkaisuja voidaan tehdä tapauskohtaisesti ja mahdollisten hautausmaan sääntöjen salliessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jokin lyhtykokonaisuus tekstitettynä tai yhdistettynä laatan kanssa, pienet lisäkivet, kivipylväät, rautaristi teksteillä jne.