Hautakiven kaiverrus, kultaus ja kunnostus

Lisänimistä tehdään ensiksi sabluunaLisänimiä tehtäessä otamme aina mallin uuteen tekstiin kivessä jo olevista teksteistä. Tällä tavalla kivessä olevat tekstit säilyvät yhtenäisinä loppuun asti. Lisänimikaiverruksissa meidän vahvuutemme on vahva käsityöammattitaito. Vanhoissa kivissä tekstit on tehty käsin, joten uudetkin lisänimet tehdään käsityönä. Yrityksessämme pitkän ajan kokemus on tuonut mukanaan eri tekniikoiden hallinnan, jolloin käsin tehtyihin osataan tehdä käsin uusi tieto ja tietokoneella tehtyihin tietokoneella uusi tieto; aina samalla menetelmällä kuin edelliset.

 

Kaiverrus hiekkapuhalletaan kiveenLisänimiä tehtäessä hautakiveen: ensimmäisenä kivi käydään noutamassa haudalta sovittuna aikana. Kiveen tehdään tekstien vaatima sabluuna, minkä jälkeen teksti hiekkapuhalletaan kiveen. Jos on kyseessä pronssiset kohokirjaimet tai metallilaatta, ne porataan ja liimataan paikoilleen. Tekstityksen jälkeen vanhat kirjaimet kunnostetaan, jos on tarvetta ja niin on sovittu. Lisäksi kivi pestään jos on tarvetta ja jos niin on sovittu. Lopuksi kivi asennetaan takaisin paikoilleen ja aluskivi suoristetaan, jos siihen on tarvetta ja niin on sovittu. Suurien kivien kohdalla saattaa olla, että teksti tehdään hautausmaalla, mutta pääosin kivet kuljetetaan pajalle kaiverrettavaksi, sillä hiekkapuhallus aiheuttaa pölyämistä mitä ei hautausmaalla sallita ja toisaalta teksti saadaan paremmin tehdyksi, kun kivi tuodaan pajalle.

Hautakivet ovat hautausmaalla ulko-olosuhteissa ja vaativat siksi aika ajoin kunnostusta.

Kultaus ja maalausKultaus ja maalaus – Hautakivien tekstit on usein kaiverrettu ja kullattu tai maalattu. Nämä rapistuvat ajan myötä ja silloin tulee tarvetta kunnostukselle. Kaiverruksista puhdistetaan silloin vanha irtonainen maali tai kulta ensin pois ja sen jälkeen tehdään uusi. Hinnoittelu näissä töissä perustuu merkkimäärään (=kirjaimet, numerot, väliviivat, tähdet ja ristit; pisteitä ei lasketa erikseen).

Pesut – Hautakiven pintaan kertyy lehtivihreää, jäkälää ja likaa, jotka halutaan pestä pois.

Oikaisut ja nostot – Hautakivi saattaa painua kallelleen ajan myötä maan tiivistymisestä, kiven epätasapainoisuudesta, puiden juurista tai esimerkiksi veden vaikutuksesta. Tällöin kivi kaipaa kaatumisvaaran ehkäisemiseksi oikaisemista, jolloin aluskiven alle lisätään maata ja kivi saadaan takaisin tukevasti suoraan. Nostossa painunut aluskivi kaivetaan kokonaan ylös, lisätään maata kiven alle, jotta saadaan se uudelleen oikeaan korkeuteen, ja asennetaan takaisin.

Hautakiven tilanpuute ja muutostyöt

Mitä on tehtävissä jos kivestä loppuu tila?
Tähän ongelmaan on useampia vaihtoehtoja:

 • Kiven hionta: Tässä työssä kivi menee tehtaalle ja tekstipinta hiotaan kokonaan pois. Hionnan jälkeen tekstejä voidaan tiivistää ja kirjasin kokoa pienentää sekä mahdollisesti jättää joitain tietoja kivestä pois, ja näin kiveen saadaan mahtumaan enemmän. Joissakin tapauksissa kivi voidaan hionnan yhteydessä kääntää vaakamallisesta pystykiveksi, jolloin tekstejä saadaan mahtumaan enemmän. Myös kiven kääntö siten, että taustapuoli hiotaan ja otetaan uudeksi etupuoleksi ja vanhat tekstit jäävät taustalle muistoksi, on mahdollista.
  Kivi ennen hiontaa Kivi hionnan jälkeen
 • Korotuspala: Kiveen tehdään sen verran reilun kokoinen korotus, että siihen mahtuu uusi teksti tai pari. Tämän vaihtoehdon käyttö riippuu kyseisen hautapaikan kiven kokorajoista. Korotus tehdään yleensä pääkiven alle, mutta myös päälle on mahdollista tehdä korotus.
  Korotuslaatta yhdelle Iso korotuslaatta
 • Metallilaatta: Kiveen voidaan kiinnittää metallilaatta nimitiedoilla. Näitä laattoja meillä on laaja valikoima erikokoisia, -hintaisia, -materiaalista ja erilaisilla ominaisuuksilla. Metallilaattojen ominaisuuksiin kuuluu, että ne tummuvat patinoituessaan, jolloin luettavuus usein kärsii. Laatan materiaalista, ominaisuuksista ja olosuhteista riippuu kuinka paljon ja kuinka nopeasti tummuminen vaikuttaa.
  Pronssilaatta
 • Tyynykivi: Kiven eteen tai osittain vierelle voidaan tehdä erillinen tyynykivi, joka asennetaan maahan tekstipinta ylöspäin hieman eteenpäin kaltevaan asentoon. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)
 • Kivinen hautalaatta: Kiven eteen tai osittain vierelle voidaan tehdä erillinen hautalaatta, joka yleensä asennetaan erilliselle metalliselle telineelle maahan. (Tällaista ratkaisua ei voida kaikille alueille valita. Pääsääntönä on, että tämä on mahdollinen vanhoilla hautausmaa-alueilla.)
 • Erikoisvaihtoehdot: Erilaisia ratkaisuja voidaan muodostaa tapauskohtaisesti ja mahdollisten hautausmaan sääntöjen salliessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jokin lyhtykokonaisuus tekstitettynä tai yhdistettynä laatan kanssa, pienet lisäkivet, rautaristi teksteillä, jne.
  Erikoisvaihtoehdot